Skip to main content

Miksi meillä on yhtiöitä?


https://yhteiskuntajakansa.blogspot.com/

Kimmo Huosionmaa

Miksi meidän yhteiskunnassamme yksityinen sektorimme koostuu yhtiöistä? Ajatus yhtiöiden toiminnasta lähtee siitä, että ne tuottavat jotain tuotteita ihmisille tai oikeushenkilöille, ja tuo tuote voi olla joko konkreettinen esine kuten kone tai palvelu, joka saattaa olla sidoksissa johonkin koneeseen tai sitten se voi olla vaikkapa siivousta tai kaupan työssä olemista. Monille ihmisille tulee mieleen, että miksi meillä on niin paljon yhtiöitä? Syy tähän on hyvin yksinkertainen, eli yhtiöiden tarkoitus tuottaa tuotteita tarkoittaa sitä, että mikään tai kukaan ei osaa koskaan kaikkea, ja esimerkiksi leipurilta saattaa puuttua taito tehdä sähkömiehen töitä, tai sitten pankkimies ei osaa rakentaa taloja.


Eikä kukaan edellä mainituista osaa rakentaa tietokoneita, joten siksi meillä on niin monta toimialaa sekä yhtiöitä. Yhtiöiden toimintaa voidaan verrata normaalin ihmisen toimintaan. Saadakseen tilauksia yhtiöiden pitää markkinoida itseään, jotta niiden palveluksia ostetaan tai edes osataan kysyä. Yhtiöiden toiminta on siis sitä, että hankkiessaan urakoita eli töitä hakee yhtiö töihin asiakkaalleen, joka sitten maksaa työstä korvauksen. Kun yhtiöt tekevät tarjouksia sekä reklamaatioita huolimattomuudesta tai muista virheistä, niin ne toimivat kuten ihmiset toimivat keskenään, eli ovat sosiaalisia toisiaan kohtaan.


Yhtiöiden kirjeenvaihto on niiden välistä “small talkia” , ja muutenkin yhtiön voi haastaa oikeuteen kuten yksityishenkilön, jos siihen on aihetta. Kuitenkin pitää aina varoa sellaista tilannetta, että yhtiön suoranainen kilpailija suosittelee sille uutta työntekijää. Silloin saattaa suosittelijalla olla “ketunhäntä kainalossa”, ja muistakaa että yhtiöt ovat kilpailijoita keskenään. ja jos joltain alalta katoaa toimijoita, niin silloin hinnat kohoavat, koska kilpailu pitää hinnat kurissa sanotaan kapitalismin ohjekirjassa. Länsimainen markkinatalous, jota myös kapitalistisen mallin nimellä kutsutaan perustuu siihen, että markkinoilla kilpailu pitää hinnat alhaisina.


Ja jos yhtiön kilpailija poistuu markkinoilta, niin silloin se saa varmemmin urakoita kuin silloin jos toimijoita on paljon.  Samoin yhtiön toiminnan pitää perustua aitoon kilpailuun, eikä siihen, että valtio avustaa jotain yhtiötä suoraan esimerkiksi ylihintaisten urakoiden muodossa. Siksi urakoita koskevat tarjoukset pitää kilpailuttaa, koska sen tarkoitus on estää verorahojen käyttö yhtiöiden tukemisessa sekä veronmaksajien rahojen siirtäminen kunnanjohtajien vaimojen tileille. Tästä jälkimmäisestä syystä pitää päättäjien esteellisyys, eli suhteet tarjouksien tekijöihin tukia huolella, koska se sitten estää petollisen liiketoiminnan, millä veronmaksajia rahastetaan armotta


Kun ajatellaan sitä, että joku yhtiö turvautuu laittomiin toimiin, kuten kartelliin, dumppaukseen sekä polkumyyntiin. Joista ensimmäinen termi tarkoittaa hintojen sopimista yhtiöiden kesken, ja jälkimmäinen eli dumppaus tarkoittaa paljousalennuksia, joissa luvataan antaa kymmenen tuotetta yhden hinnalla. Polkumyynti tarkoittaa tuotteen myymistä tappiolla. Noiden asioiden kieltäminen estää sen, että suuri yhtiö ensin ajaa kaikki kilpailijansa konkurssiin, ja sitten ottaa markkinat haltuunsa. Suuri yhtiö voi tehdä välillä tappioita, mutta pienten yhtiöiden kohdalla lyhytaikainenkin tappio voi aiheuttaa konkurssin.


Joten siksi tappiollinen myynti on kielletty, koska se antaa mahdollisuuden poistaa kilpailijat markkinoilta, ja sitten vain kohotetaan tuotteiden hintoja mielin määrin, koska kuluttajat eivät voi valita sitä mikä hyödykkeen tarjoaa. Ja jos markkinoilla on vain yksi toimija, niin silloin se voi kohottaaa hintoja mielin määrin. Laittomaan kilpailuun kuuluu lisäksi esimerkiksi “agenttien” palkkaaminen toisista yhtiöistä. Esimerkiksi laskenta-osastolla työskentelevä tuttava voi välittää tietoja oman yhtiönsä tekemistä urakkatarjouksista kilpailijoille. Ja tuota voi silloin epäillä, jos joku kilpailija esittää aina toista huokeamman tarjouksen. Tai epäilyttävää on myös, jos joku jälkeenpäin esittää toisen tarjouksen, missä summaa on vedetty alas niin, että joku urakka on vain pari euroa toista halvempi.




Toki tarjousten sisältöön pitää aina tutustua tarkoin, eli osassa niistä luvataan oheistuotteita kuten jotain toisissa sopimuksissa maksulliseksi määritettyä palvelua ilman lisämaksua. Nuo palvelut riippuvat toimialasta, mutta niiden luonne saattaa olla sellainen, että niitä tarvitaan varsin harvoin. Eli lumen luonti tai hiekoitus voisivat olla ainakin tulevaisuuden kiinteistöalalla sellaista palvelua, koska lunta on tai pakkasta  ainakin etelässä hiukan sattumanvaraisesti. Ja itse en noiden sopimusten sisältöä tiedä.

Comments

Popular posts from this blog

Chinese innovations and space lasers are interesting combinations.

Above: "Tiangong is China's operational space station located in low Earth orbit. (Image credit: Alejomiranda via Getty Images)" (Scpace.com, China's space station, Tiangong: A complete guide) Chinese are close to making nuclear-powered spacecraft.  Almost every day, we can read about Chinese technical advances. So are, the Chinese more innovative than Western people? Or is there some kind of difference in culture and morale between Western and Chinese societies? The Chinese superiority in hypersonic technology is one of the things that tells something about the Chinese way of making things.  In China, the mission means. And the only thing that means is mission. That means that things like budgets and safety orders are far different from Western standards. If some project serves the Chinese communist party and PLA (People's Liberation Army) that guarantees unlimited resources for those projects. Chinese authorities must not care about the public opinion.  If we th

Iron Dome is one of the most effective air defense systems.

The Iron Dome is a missile defense system whose missiles operate with highly sophisticated and effective artificial intelligence. The power of this missile defense base is in selective fire. The system calculates the incoming missile's trajectory. And it shoots only missiles that will hit the inhabited area. The system saves missiles and focuses defense on areas that mean something. The system shares the incoming missiles in, maybe two groups. Another is harmless and another is harmful.  Things like killer drones are also problematic because their trajectories are harder to calculate than ballistic missiles. The thing that makes drones dangerous is that they can make masks for ballistic missiles. And even if those drones are slow, all of them must be shot down.  The thing is that the cooperation between drone swarms and ballistic missiles is the next danger in conflict areas. In the film, you can see how drones make light images of the skies. The killer drones can also carry LED li

The innovative shield that protects OSIRIS-APEX can also protect the new hypersonic aircraft.

"NASA’s OSIRIS-APEX spacecraft successfully completed its closest solar pass, protected by innovative engineering solutions and showing improvements in onboard instruments. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/CI Lab" (ScitechDaily, Innovative Engineering Shields NASA’s OSIRIS-APEX During Close Encounter With the Sun) The OSIRIS-APEX probe travels close to the sun. The mission plan is to research the sun. And especially find things that can warn about solar storms. Solar storms are things that can danger satellites at the Earth orbiter. And the purpose of OSIRIS-APEX is to find the method of how to predict those solar storms. Another thing is that the OSIRIS-APEX tests the systems and materials that protect this probe against heat and plasma impacts.  The same technology. The researchers created for OSIRIS-APEX can used in the materials and structures. That protects satellites against nuclear explosions. That means this kind of system delivers information on how to prot